Mural voor het Sphinxkwartier

Passende entree voor Sphinxkwartier dankzij mural van kunstenaar Collin van der Sluijs

Mural op de grens van het Sphinxkwartier en Frontenpark

 

 

 

Op de kop van de Boschstraat/Fransensingel in Maastricht staat een karakteristiek wit pand. De witte zijgevel van dit pand naast de nieuwe Muziekgieterij is in april 2020 voorzien van een ‘mural’ van kunstenaar Collin van der Sluijs. Door deze mural heeft het industriële en eigenwijze Sphinxkwartier een entree die past bij de uitstraling van de wijk.

Op de grens van Frontenpark en Sphinxkwartier

De muurschildering van Collin van der Sluijs markeert de overgang van het culturele deel van het Sphinxkwartier naar de natuur in het Frontenpark. Collin heeft gekozen voor een zanglijster omdat deze volgel maar liefst zeven verschillende geluiden kan produceren. Oftewel: een one-manband, passend bij de naastgelegen Muziekgieterij. De mural wordt omlijst door kleinere elementen die verwijzen naar het Frontenpark en het industriële verleden van de Sphinx.

Veilig werken voor Collin en Jorn

Collin van der Sluijs heeft de mural samen met Jorn Gruijters van Maastricht Streetart gemaakt. Met een strakke planning verdeelden Collin en Jorn hun taken. Zo zorgden ze er samen voor dat het werk aan de nieuwe mural veilig werd uitgevoerd, passend binnen de voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Collin van der Sluijs aan het werk

Online meekijken

De creatie van het kunstwerk was voor iedereen veilig van thuis uit te volgen via een livestream op de website van de Muziekgieterij. En natuurlijk werd de livestream ondersteund door een eigen MP-X track als (achtergrond)muziek. Collin vindt het leuk als mensen meedenken en laat zich hier soms zelfs door inspireren. Ideeën waren welkom via Sphinxkwartier Maastricht en/of Maastricht Streetart. Natuurlijk konden belangstellenden ook via Instagram hun inspiratie delen met Collin.

Berlijn, Chicago, Tbilisi en nu dus ook Maastricht

Collin van der Sluijs woont en werkt vanuit Maastricht. Binnen Nederland bracht hij al murals aan in onder andere Den Haag, Nijmegen en Heerlen. Buiten Nederland is werk van zijn hand te bewonderen in onder andere Berlijn, Chicago en recentelijk in Tbilisi. Binnen Maastricht bleef het tot nu toe bij de tijdelijke schildering op de bouwwand die is geplaatst bij de aanleg van de ondergrondse fietsenstalling in Wyck. Met de mural op het pand aan de kop van de Boschstraat/Fransensingel komt daar dus verandering in en heeft hij ook een mural in zijn woonstad.

Een impressie van het werk van Collin is te zien op www.collinvandersluijs.com.

#maastrichtstreetart #blijfthuis #blijfveilig!