Sphinxkwartier krijgt ‘Richie Backfireplein’

Het binnenterrein van de Muziekgieterij aan de Boschstraat heet voortaan ‘Richie Backfireplein’. Het stadsbestuur van Maastricht heeft besloten het pleintje te vernoemen naar de vermaarde drummer van de Maastrichtse hardcoreband Backfire!, in het dagelijks leven Richard Bruinen geheten.

Het Richie Backfireplein, ook wel bekend als 'De Binnentuin

Aanjager Maastrichtse hardcore punk

Richie Backfire (1972-1999) was de grote aanjager van de Maastrichtse hardcore punk, die Maastricht – in de hardcorewereld bekend als M-Town- wereldfaam bezorgde binnen die muziekscene. Ook na zijn overlijden was er veel aandacht voor de drummer. Zo zond BNN in 2001 een documentaire uit over hem, en besteedden diverse media-aandacht aan zijn leven. Op 25 maart 2019 werd een drukbezochte memorial ter ere van Richard gehouden in de Muziekgieterij.  Burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die gaat over de toewijzing van straatnamen: “We hebben in het college nog even gediscussieerd of het Richard Bruinenplein moest worden of toch een eerbetoon aan Richie Backfire, en het is dat laatste geworden. Dat past ook beter bij deze plek, en bij de hele internationale ontwikkeling die het Sphinxkwartier doormaakt. Met dit eerbetoon eren we iemand die bij de gemiddelde Maastrichtenaar misschien niet zo bekend is, maar wel van grote betekenis is geweest in zijn muziekspectrum.”

Heroes never die!

Dave Reumers, boezemvriend van Richard vindt het een geweldig eerbetoon. “In 1989 begonnen we ons eerste bandje. Richard was anderhalf jaar jonger dan ik, maar ik keek tegen hem op als een grote broer. Ik vergeet nooit dat hij als 16-jarig menneke op het schoolplein tegen me zei: ‘Ik word 100 jaar’. Die leeftijd werd hem helaas niet gegund. Maar dat hij nu een plein naar hem vernoemd krijgt waar mensen over 100 jaar zich zullen afvragen wie ‘Richie Backfire’ was, is de grootste eer die mijn maatje kan krijgen. Lange, de höbs ’t geflik ! Heroes never die!”

Bekijk hier de documentaire over Richie Backfire die in 2001 door BNN werd uitgezonden