Loods5.

Loods 5

Sphinxkwartiermaker

Waarom hebben jullie voor het Sphinxkwartier gekozen?
“Industrieel erfgoed is een oude bekende van Loods 5, de eerste winkel in Zaandam is namelijk óók in een bijzondere monumentale fabriek gevestigd.” vertelt de nieuwbakken bedrijfsleider Pascal van Loo. “Het Sphinxkwartier past wat dat betreft perfect in het plaatje, de Sphinx-fabrieken hebben altijd een grote rol gespeeld in het leven van de Maastrichtenaren en wij hopen de panden te behouden en nieuw leven in te blazen voor de komende generaties. De ligging van het Sphinxkwartier maakt het ons mogelijk om een nieuwe stap te zetten; een woonwinkel van formaat in het centrum van Maastricht met België en Duitsland binnen handbereik.”

Wat mogen we verwachten bij Loods 5?
“Bij Loods 5 word je niet in een hokje gestopt, maar nodigen we de bezoeker graag uit om zijn of haar eigen stijl te ontdekken. Het uitgangspunt is dat tussen de vele verschillende accessoires, meubels en kunstwerken iedere interieurliefhebber kan slagen.”
Pascal legt uit dat Loods 5 samen werkt met meer dan 250 deelnemers, die allemaal een eigen visie op wonen hebben en samen zorgen voor een divers en verrassend aanbod. Niet alleen qua product, maar ook qua prijs, is er dus voor iedereen wel iets te vinden.
“Je loopt in feite door een 3D-magazine, waarin je op elke volgende pagina en in iedere nieuwe ruimte verrast wordt door de spanning tussen omgeving en artikelen. Het contrast tussen nieuwbouw en de monumentale gebouwen, in combinatie met het enorme aanbod van meubels, kunst, verlichting en accessoires maakt een bezoek aan Loods 5 echt een unieke ervaring die je nergens anders vindt.”

Het is makkelijk om een dagje Loods 5 voor te stellen met het hele gezin: Pap, mam en de kids met een Loods 5 bolderkar (ideaal voor je aankopen én kinderen) op avontuur. Waarschijnlijk is pap halverwege de rest kwijt omdat hij meer bezig is met het gerenoveerde pand te bewonderen dan met shoppen en heeft moeders het niet in de gaten, omdat om iedere bocht nieuwe inspiratie en artikelen liggen. En de kids? Die piepen er even tussenuit om te chillen op de schommelbanken en ondertussen zelf hun nieuwe kamer bij elkaar te shoppen. Gelukkig is het makkelijk om iedereen weer terug te vinden in het restaurant, waar je kan genieten van koffie met lekkers en het fantastische uitzicht op het historische Eiffelgebouw.

Wat willen jullie bereiken met Loods 5?
“We willen bereiken dat woonwinkelen bij Loods 5 in Maastricht een must wordt voor iedere interieurliefhebber. Ons team zorgt ervoor dat al onze bezoekers zich meer dan thuisvoelen in de leukste en mooiste woonwinkel van heel Nederland en de regio. Een adembenemende wandeling door de historische panden en het grote aanbod meubels en woonaccessoires, maakt dat een bezoek aan Maastricht niet compleet is, zonder een bezoek aan Loods 5 en het Sphinxkwartier.”

Openingstijden

Loods 5 is zeven dagen per week geopend.

Maandag 10:00 tot 17:30u
Dinsdag 10:00 tot 17:30u
Woensdag 10:00 tot 17:30u
Donderdag 9:00 tot 21:00u
Vrijdag 10:00 tot 17:30u
Zaterdag 10:00 tot 18:30u
Zondag 12:00 tot 17:30u

Geschiedenis van de fabriek

Maastricht is de oudste arbeiders- en industriestad van Nederland. Met de vestiging van verschillende grote industrieën vanaf 1830 nam de geschiedenis van de oude vestingstad een nieuwe wending.
Koninklijke Sphinx BV werd gesticht door Petrus Regout en produceerde sinds 1836 aardewerk in Maastricht. Een florerende industrie en belangrijke werkgever voor families in en rondom Maastricht, tot er in 2010 door het Zweedse Sanitec, toen eigenaar van het bedrijf, werd besloten om de productie naar Zweden te verplaatsen. De productie in Maastricht viel stil en de fabrieken stonden jaren leeg.

Loods 5 is heeft deze oude fabrieken met respect gerenoveerd en met trots meegenomen in haar ‘interieur’. In de van de nieuwe woonwinkel vind je deze fabrieken dan ook nog terug:

De Boogstraat
Deze overdekte straat is rond 1930 gebouwd tussen de bestaande gevels van de Mouleurs aan de oostzijde en het molengebouw aan de westzijde van de straat. De overkapping wordt gekenmerkt door de innovatieve en bijzondere toepassing van beton dat in een paraboolvorm is gestort.

De Mouleurs
De Mouleurs beslaan de gebouwen langs de Boschstraat. De begane grond van de gebouwen werd daarna in gebruik genomen voor het maken van gipsen ‘moulen’ (vormen), die op de verdiepingen werden opgeslagen. Hieraan danken de gebouwen hun naam.

Het Molengebouw
Om de grondstoffen voor porselein te kunnen vermalen tot zeer fijn poeder werden molens gebruikt. Deze vond je in het toepasselijk genaamde Molengebouw.

De Lichtstraat
Op de plek waar nu deze overdekte lichtstraat te zien is, werd al vlak na de Tweede Wereldoorlog een overkapte straat gebouwd. Deze straat was niet veel meer dan een overkapping met polonceauspanten in de meest eenvoudige uitvoering met daarover gewapend glas, die tussen de bestaande bebouwing was aangebracht. De straat lag tussen de gebouwen die de Belgen worden genoemd en een aantal productiehallen ten noordwesten van het Eiffelgebouw.

De Belgen
De gebouwen langs de Frontensingel worden ook wel de Belgen genoemd, omdat ze lijken op de gebouwen die veel in de buurt van Luik voorkomen. De Belgen werden gebruikt voor het maken van huishoudporselein, oftewel faïencerie. Hier werden de gipsen vormen voor gebruiksaardewerk vervaardigd.

Vleermuiskastjes
Door de jarenlange leegstand hadden zich in de gebouwen inmiddels ook een bijzonder soort bewoners illegaal gevestigd: Vleermuizen. Om deze beschermde diersoort te huisvesten zijn daarom in overleg gemeente en CNME vleermuiskasten opgenomen aan de zijde van het Frontenpark. Hiervoor zijn nissen in het metselwerk gehakt en zijn standaard vleermuiskasten ingemetseld. Ook de gierzwaluwen en boerenzwaluwen bouwen in deze speciale kasten hun nest.