Sint Andrieskapel.

Enkele sfeerbeelden uit de Andrieskapel

Sphinxkwartiermaker

Andrieskapel: een verborgen stukje Sphinxkwartier voor ontwerpbureau René Holten Industrial Design

“Werken in een prachtig stukje Maastricht dat volop in ontwikkeling is!”

Waarom hebben jullie als designstudio René Holten gekozen voor het Sphinxkwartier?

“We waren op zoek naar een fijne, ruime werkplek in het stadscentrum toen we bij toeval ontdekten dat de Andrieskapel te koop was. Een prachtig monument, op een prachtige plek die volop in ontwikkeling is.” Daniëlle Colson is in haar nopjes met de nieuwe studio in de Andrieskapel. “We hebben er 9 maanden over gedaan om de kapel te kopen. Daarna was het aanpakken want een groot deel van de kapel moesten we restaureren en verbouwen. Dat was nog eens meer dan een jaar bloed, zweet en tranen. Maar wat zijn we blij met het eindresultaat!”

Wat kunnen bezoekers verwachten van ontwerpbureau René Holten?
“De Andrieskapel is allereerst een werkplek voor onszelf. We hebben een kantoor- en vergaderruimte ingericht én een werkplek voor het uitwerken van ontwerpen en prototypes. De Andrieskapel wordt niet permanent opengesteld voor bezoekers”, vertelt Daniëlle. “We streven ernaar om een paar keer per jaar een expositie te organiseren. Steeds gericht op design en kunst. De eerste expositie opende in maart 2019, tijdens TEFAF Maastricht.”

Wat willen jullie bereiken met jullie ontwerpbureau in het Sphinxkwartier?
“Op deze unieke plek in een verborgen stukje Maastricht gaan we onze creatieve ideeën verder laten groeien. Naast het ontwerpen voor opdrachtgevers gaan we hier zelf meubels produceren. En daar zijn we al volop mee aan de slag en de eerste meubels stelden we tentoon tijdens de TEFAF.” Maar René en Daniëlle willen niet alleen hun eigen ontwerpbureau onder de aandacht brengen: “De Andrieskapel is zó mooi! We hopen dan ook vooral dat de kapel weer zichtbaar wordt in Maastricht.”

Ontwerpbureau René Holten Industrial Design
Andrieskapel
Achter de Barakken 31
6211 RZ Maastricht
Open voor publiek tijdens exposities

René Holten, designer
René Holten (Roermond, 1961) heeft zijn sporen verdiend in de wereld van Industrial Design. Nadat hij cum laude afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven werd hij hoofd ‘Product Development’ bij Artifort. In 1998 verliet hij Artifort om zijn eigen bureau op te richten. Met succes, want intussen heeft hij de nodige awards binnen weten te halen. René rust echter niet op zijn lauweren en blijft werken aan creatief, innovatief en – vooral – mooi design dat een leven lang mee gaat.

Victor de Stuersprijs 2019
In september 2019 ontvingen René Holten en Jos Nijssen (HVN Architecten) zowel de vak- als publieksprijs Victor de Stuers 2019 voor het herbestemmen van de Andrieskapel. De Victor de Stuersprijs is een tweejaarlijks prijs die de gemeente Maastricht uitlooft aan een architect, opdrachtgever of instelling die een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van het cultureel erfgoed of bevordering van stedenbouwkundige of architectonische kwaliteit in Maastricht.