Vormstof - Jo Schoenmakers & Marjo de Vries

Waarom hebben jullie een atelier ingericht in het Sphinxkwartier?
Jo en Marjo schieten meteen in de lach bij deze vraag. “Puur toeval,“ vertellen ze tegelijkertijd. “We kregen via Maastricht LAB de vraag of we ons atelier wilden openen in één van de werfkelders aan het Bassin,” vertelt Marjo. “En geloof me: dat was wel even schrikken toen de deuren opengingen! Een donker hol dat altijd als opslagruimte was gebruikt. Zonder voorzieningen en vochtige lucht. Ik zag ’t niet zitten.” Maar gelukkig zag Jo ‘t licht: “Als je de deuren opengooit stróómt het licht binnen. En dat is precies wat een atelier nodig heeft. Bovendien zitten we hier in een gebied waar ambachten van oudsher een grote rol spelen. En daar maken wij ons als Vormstof sterk voor.”

Wat kunnen bezoekers verwachten van Vormstof?
“Wij hebben Vormstof opgericht met als doel om porselein – en de vervaardiging daarvan – weer op de kaart te zetten. Niet als industrie, maar als ambacht,” legt Marjo uit. “In ons atelier kunnen
bezoekers porseleinen voorwerpen kopen, maar ook een cursus of workshop volgen.” Jo vult aan: “We hebben een eigen concept bedacht waarbij iedere deelnemer binnen een paar uur een fraai porseleinen voorwerp kan maken.” Jo en Marjo zoeken voortdurend de grenzen op. Dat doen ze ook doormiddel van co-creaties, samenwerkingsverbanden met andere kunstenaars. Zo kun je bij Vormstof niet alleen terecht voor bijvoorbeeld espressokopjes (vaatwasmachinebestendig!), maar ook voor porseleinen sieraden en lampen.

Wat willen jullie bereiken met Vormstof?
“Met de bewerking en vervaardiging van toegepaste porseleinen producten leveren we een bijdrage aan het immateriële erfgoed van Maastricht. En dat verdient wat ons betreft een vaste plek in het Sphinxkwartier, daar waar de aardewerkindustrie ooit is begonnen,” vindt Marjo. Jo is het daar helemaal mee eens. “We willen een klein zaadje planten dat hopelijk uitgroeit tot een robuuste en volwassen plant. We kunnen hier zó ontzettend veel verbindingen leggen. Zó veel inspiratie die we hier opdoen, dat is echt geweldig!”

Marjo & Jo.

Bassinkade 13
6211 AL Maastricht
Tel: +31 (0)46 437 05 02
E-mail: info@jasmv.nl

Openingstijden:
Vrijdag: 10.00-17.00 uur
Zaterdag 12.00-17.00 uur
Zondag: 12.00-17.00 uur
Of op afspraak via info@vormstof.nl

www.vormstof.nl